faq

Här hittar du all information du behöver om din vistelse på Uvboet. Har du fler frågor eller hittar du inte det du letar efter? Tveka inte att kontakta oss!

Välkommen med din bokning!

När du har bokat får du en bekräftelse och information om betalning via e-post.

Om du har några frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta oss. Vi hjälper gärna till att ordna en fantastisk vistelse för dig, dina vänner eller din familj. Mat kan också ordnas mot en extra kostnad.

Låt oss höra dina önskemål så ska vi göra vårt bästa för att uppfylla dem!

Vid eventuell avbokning minst 24 timmar i förväg, tillkommer ingen avgift.

 

Köket är välutrustat med allt du behöver för att laga din egen mat. För den som vill ha möten, lek eller motion finns även en mindre gymnastiksal. Kontakta oss för att boka tvätt, slutstädning, frukost och hyra av lakan. Parkering är gratis vid vandrarhemmet, och wifi är gratis och tillgängligt i hela byggnaden.

Ingen rökning är tillåten inomhus. Hundar är välkomna men måste vara kopplade i allmänna utrymmen. Vandrarhemmet är tillgängligt för alla och har en trapphiss till andra våningen. Rum 6 och 9 är särskilt anpassade för tillgänglighet.

  • Knutstugan: Åsens första skjutstation med anor från 1700-talet står idag vid byns kapell. På övervåningen finns en stor samling museiföremål som kan visas upp på begäran.
  • Åsens kapell: Tidigare kallad kyrkstugan, byggdes av byborna 1729 och har även använts som skolsal. Åsen fick sin första präst 1916, innan dess hölls gudstjänster bara tre gånger om året. Altartavlan är från Evertsbergs kapell och renoverades år 2000. Kapellet är populärt att hyra för mindre bröllop.
  • Gessi fäbodar: Åsen köpte Gessi fäbodar av Kalser vid den stora förändringen 1880. Under slutet av 1800-talet byggdes norra och södra stugorna. Ladugården används än idag och här finns kor, getter, får och renar. Öppet för besökare under säsong.
  • Stortjänsåsen/Lausås: Ett perfekt resmål för hela familjen, cirka 10 km nordväst om Åsen. Från det nyrenoverade brandtornet har du en vacker utsikt över landskapet. Det finns utmärkta vandringsleder upp till toppen av berget. Under 1930-talet tävlades det i störtlopp här.
  • Fäbodarna: Enligt fäbodinventariet från 1644 i Älvdalen antecknades olika fäbodar, bland annat Åsfjärdingen som senare fick namnet “Gambodarna” – Åsens hemort. Här finns jordhålor genom vilka barn skulle släpas för att skyddas från faror och olyckor under vistelsen i fäboden. Fäststigen från Åsen leder hit, 6 km. Det finns också en gammal fäbodväg från denna plats till slottet, 8 km.
  • Bönessten/predikoplats: Platsen där baptisterna predikade under förföljelse. För drygt 100 år sedan fanns inte religionsfrihet i Sverige, vilket förklarar varför de valde en undangömd plats för sina möten.
  • Den gamla färjan: En repfärja som drevs för hand med hjälp av en spak för att dra färjan längs en kabel som sträcktes över floden. Färjan står fortfarande förvarad i färjehuset vid Åsenbrons norra ankarplats.
Scroll to Top